Vervangen portieken en penanten

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland Zuid zijn 40 woningen gerenoveerd. Onder andere de gevels en het dak zijn aangepakt. Hiervoor zijn door Vroom prefab betonnen portieken, penanten en lateien vervangen. Het project maakt onderdeel uit van de samenwerking met Hemubo. De nu aangepakte flat is de eerste uit de reeks van 10.

Over het project

Alle toegepaste prefab beton die door Vroom is vervangen, is geëtst. Etsen van beton houdt een bewerking in, waarbij na het produceren van het element de buitenste betonsluier wordt verwijderd. Hierdoor komt het grind enigszins in het zicht en hebben de elementen een robuuste uitstraling gekregen. De kleur van de betonnen elementen is crème-wit en ze zijn afgewerkt met aluminium ornamenten.

De entrees

Voor de portiekentree is een naturel betonnen portaal geplaatst met een hoge luifel. Het is een robuust uitgevoerde toegang van geëtst beton, die goed past in het karakter van Kanaleneiland-Zuid. De huisnummers van de woningen waartoe de portieken toegang hebben, zijn in de elementen gestort. Hierdoor was elk te storten element uniek. Om elk element op het juiste moment te kunnen monteren, zijn deze middels de LEAN-methode op volgorde van montage geproduceerd.

Penanten en lateien

Aan de gevel zaten nog twee elementen die in hetzelfde materiaal als de toegangsportieken gestort moesten worden. Hiervoor is exact hetzelfde productieproces toegepast. De lateien zijn geheel bovenin de flat nabij de dakrand geplaatst. De penanten dekken de tussenwanden af in de buitengevel en zijn staand aangebracht.

Montage van de elementen

Het renoveren van een flat in korte tijd, houdt in dat er vele partijen tegelijkertijd aan het werk zijn. Een goede planning hierbij is cruciaal. Deze planning is vooraf door alle partners samengesteld volgens de LEAN-methodiek. Alsnog was de uitdaging om met name de grote prefab betonnen portiekelementen te monteren. Zo werd tijdelijk een stuk steiger gedemonteerd om voldoende ruimte te krijgen om de elementen op zijn plaats te krijgen. Voor de werkzaamheden werd het schoolplein voor de flat beschermd met rijplaten.

Er volgen er meer

De renovatie maakt deel uit van het integrale actieprogramma 'Kanaleneiland Zuid Vernieuwt' dat de gemeenteraad van Utrecht in 2010 heeft vastgesteld. Doel is een buurt die qua woongenot en uitstraling weer 25-40 jaar mee kan. Bouwkundig wordt ingezet op het verbeteren van de energieprestatie en op vernieuwing binnen een 'restauratieve' aanpak.

Dick Reijnders
Projectleider
Wind tegen is wind mee als je de andere kant op gaat
portieken
6
penanten
24

Feiten & Getallen

Opdrachtgever
Stichting Bo-Ex
Aannemer
Hemubo
Ontwerp
biq Stadsontwerp
Producten
Diensten
Materieel

Kunnen we u helpen bij uw project?

Wij beantwoorden uw vragen graag! Wilt u meer weten over onze projecten, producten en of diensten? Neem dan telefonisch contact op met Sandro Pronk, bel +31(0)653801507 of stuur ons een email.

Vraag een offerte aan